clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Take a look at East Austin’s next creative compound

It’s by Bercy Chen, so expect a lot of Cor-Ten

Planned Bercy Chen Shady Lane Studio and home to be renovated as a restaurant
Rendering courtesy of Bercy Chen Studio

Longtime, award-winning architecture firm Bercy Chen Studio just released plans for Shady Lane Creative Studios, a mixed-use complex with 47,000 square feet of creative studio space and 7,000 square feet of retail. Located just north of the Govalle Park, the development will also include Bercy Chen’s new headquarters and the transformation of a 1920s house into a destination restaurant.

Shady Lane Studios will be located north of Govalle Park and west of the Boggy Creek Greenbelt, fronting on its namesake street and facing an existing train line that Capital Metro has proposed turning into a commuter rail route from Downtown to Elgin, with a high-capacity stop located less than a quarter of a mile from the studio property.

The complex will join Canopy and Springdale General in what seems like a trend of building office and community spaces focused on creative workers and businesses. The list of preferred tenants include fashion designers, engineers, recording studios, advertising agencies, architects, film editors, and the like. It will also have several sustainability-driven elements, including preservation of trees and open spaces, walkability, solar panels and passive solar shading design, a water-conserving landscape and fixtures, sustainably sourced materials, bicycle parking, electric-car charging stations, and public-transit connections.

Construction on the project, which Bercy Chen is developing under subsidiary company Cambrian Development, is expected to begin next month.

Courtyard of Bercy Chen Shady Lane offices and planned restaurant
Rendering courtesy of Bercy Chen Studio
Shady Lane Creative Studios
Rendering courtesy of Bercy Chen Studio
Shady Lane Creative Studios
Rendering courtesy of Bercy Chen Studio
Site map for Shady Lane Studios
Courtesy of Bercy Chen Studio